Nadšenci v Praze oživují potrubní poštu

Praha - Už o příštích prázdninách budou moci turisté na Pražském hradě posílat pohledy domů potrubní poštou. Dosavadní majitel Telefónica prodal pražský unikát technologickému nadšenci a ten chce znovu obnovit provoz, který zastavily povodně před deseti lety.

Jako v ponorce kapitána Nema si budou připadat návštěvníci obnovené centrály potrubní pošty. Na pražské Hlavní poště a na Pražském hradě si budou moci prohlédnout poslední funkční potrubní poštu na světě v akci. „Finance máme na rozjetí potrubní pošty a na základní opravy. Chtěli bychom zprovoznit tu zásadní historickou část, která vede z Jindřišské ulice na Pražský hrad,“ naznačuje nový majitel pražské potrubní pošty Zdeněk Dražil. 

Telefónica používala systém až do povodní v roce 2002. Voda tehdy zaplavila pět z jedenácti strojoven. „Potrubní pošta byla od roku 2002 fakticky zakonzervovaná a nebylo pro ni jakékoli využití. My jsme hledali partnera, který by poštu revitalizoval a zpřístupnil ji v nějaké muzejní podobě veřejnosti,“ říká mluvčí O2 Hany Farghali. 

Ještě na konci devadesátých let přitom využívalo služeb potrubní pošty v Praze kolem dvacítky firem, které posílaly skoro deset tisíc zpráv měsíčně. V 90. letech stálo odeslání jedné zásilky tři koruny a dvacet haléřů. Ke svému adresátovi letěla rychlostí až deset metrů za vteřinu. Pod Prahou je dnes necelých šedesát kilometrů trubek. Hlavní spoje propojují poštovní úřady i s Pražským hradem. Trubky jsou zakopané pod zemí, ale vedou i skrz tři mosty na Vltavě. „Potrubní poštu nevlastníme už dvacet let, je ve velmi zanedbaném stavu, takže hodně fandíme společnosti, která ji chce dát dohromady,“ říká tiskový mluvčí České pošty Ivo Mravinac. 

Potrubní pošty sice fungují i dnes, většinou jenom jako vnitropodniková síť. Doba, kdy každá pražská redakce nebo banka měla kromě poštovní schránky i potrubní přípojku, je ale pryč.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)