Bártovo šetření prodražilo přivaděč v Ostravě o 10 milionů

Ostrava - Stavba dálničního přivaděče v Ostravě se kvůli nařízené konzervaci prodražila asi o deset milionů korun. Stát je zaplatí za ošetření už instalovaných konstrukcí a ostrahu. Část stavby takzvané prodloužené Místecké zastavil před dvěma lety tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (VV). Zdůvodňoval to tím, že v rozpočtu chybí peníze a musí se šetřit.

„Finanční náklady se nesnížily tak, jak pan ministr tvrdil. Naopak se stavba navýšila o konzervační náklady. Předpokládáme, že by mohly být kolem deseti milionů korun,“ potvrdila ČT asistentka správce stavby z Ředitelství silnic a dálnic ČR v Ostravě Romana Šimáčková. Po odchodu Bárty z ministerstva se ŘSD podařilo získat peníze na dokončení přivaděče. Náklady na další konzervaci tak ušetřilo.

Ministerstvo dopravy ale stavbu stále vede jako pozastavenou. „Je to obrovský Kocourkov, to jsou důsledky tehdejší politiky ministra Bárty a jeho personální činnosti na ŘSD,“ zlobí se náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD). Mluvčí resortu Martin Novák nicméně uvedl, že předtím, než bude komunikace dána do zkušebního užívání, ministr pravděpodobně stavbu odkonzervuje, aby se mohla používat pro silniční provoz.

Stavba ani ne tři kilometry dlouhého dálničního přivaděče má stát téměř tři miliardy korun. Polovina je už hotová, po zbývající části se zatím jezdí jen ve dvou jízdních pruzích. Celý přivaděč má být v provozu od prosince. „Zpráva, že se dokončuje prodloužená Místecká, je dobrá zpráva pro Ostraváky, protože se zlepší komfort průjezdnosti městem, a samozřejmě to má dopad i na životní prostředí,“ dodal náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej (ODS).

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)