Vidět film u režiséra doma a první? I to je možné

Jihlava - Podívat se na film přímo s jeho režisérem nabízí divákům jako svůj doprovodný program šestnáctý Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava. Projekt Živé kino a projekce se konají v Praze ve filmových střižnách nebo přímo u režisérů doma.

Na promítání se podaří dostat jen těm nejrychlejším. Nutné je poslat rezervační sms. Prvních patnáct totiž dostane takzvaný přístupový kód. Do poslední chvíle diváci netuší, kde se bude projekce odehrávat. „O zahajovací film živého kina byl velký zájem a už v devět hodin deset minut jsme stopnuli přijímání sms, protože už bylo plno,“ uvedl Marek Hovorka, ředitel festivalu.

Projekt zahájil dokument Největší přání

Program Živého kina zahájila Olga Špátová se svým dokumentem Největší přání. „Je to něco, co mě těší, co mě dojímá, ale taky co mě často i naštve, když si pak s lidmi povídám, ale častokrát jsou to krásný reakce,“ uvedla Olga Špátová, dokumentaristka. Patnáct výherců pozvala do střižny, kde snímek dostal konečnou podobu. A budou tak prvními diváky, kteří snímek uvidí. Film má totiž premiéru až v září.

V programu Živého kina je pět netradičních setkání, ať už na střižně, nebo v obývacím pokoji například režiséra Karla Vachka, Šimona Špidly nebo Rafanů.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)