Fotopasti pomáhají menším městům proti vandalům

Mělník – Fotopasti, které dosud používali zejména ochránci přírody například pro sčítání zvířat, přizpůsobila svým potřebám některá města. Drobná a levná zařízení hlídají odlehlé lokality v řadě menších měst. Fotoaparáty reagují na pohyb a posílají snímky strážníkům. Hlídky potom vidí vandaly a vědí, kam mají vyrazit. V Mělníku už fotopasti přivolaly strážníky například k opilci na dětském hřišti či k původci černé skládky.

S černou skládkou je v jejím nejfrekventovanějším místě v Mělníku konec. Fotopast umístěná na větvi protějšího stromu usvědčila vandala z činu, jehož následky město do nynějška s velkými náklady pravidelně odstraňovalo. Podobně by měly fotopasti pomáhat i v dalších lokacích ve městě. „Vybrali jsme místa, kde často dochází k nezákonnostem. Vznikají zde černé skládky, dochází k poškozování fasád domů a dalšímu vandalismu,“ uvádí starosta Mělníku Ctirad Mikeš.

Podobným způsobem se snaží chránit svá prostranství před vandaly některá severočeská města. Jako první začal využívat myslivecké nástroje k usnadnění práce strážníků Rumburk, později se přidala například Bílina nebo Kadaň. Podle strážníků nemají vandalové šanci fotopast objevit. „Je tak maskovaná, že ti lidé ani nevědí, že ji tam mají,“ říká ředitel městské policie v Klášterci Petr Hörbe. Snímky jsou podle strážníků kvalitní – i v noci. „Dělá až dvanáctimegové fotky,“ chválí přístroj mluvčí bílinské městské policie František Krejčí.

„Velká výhoda fotopastí je pořizovací cena, mobilita, na jednom místě vydrží až půl roku bez údržby,“ popisuje přednosti fotopastí Bohumír Slanař, zástupce ředitele Městské policie Mělník. Nejdůležitější výhodou je ale cena. „Její pořízení je oproti kamerovým systémům banální částka. Je to záležitost okolo pěti, šesti tisíc,“ poukazuje mluvčí Krejčí. Pokud na jednom místě splní fotopast účel, dá se přemístit jinam.

  • Operační středisko fotopasti zdroj: ČT24
  • Fotografie zachycená fotopastí zdroj: ČT24