V Libějovicích testují dům budoucnosti, může snížit závislost na elektřině

Libějovice (Strakonicko) – Tvůrci tzv. domu budoucnosti začínají zkoušet, zda jejich dílo funguje. V Libějovicích nedaleko Vodňan upravili přízemní budovu tak, aby byla schopna vyrábět elektřinu pro svou spotřebu a současně nezatěžovala a neohrožovala stabilitu distribuční sítě. Na výsledky testů čekají distributoři elektřiny, aby sami mohli dům budoucnosti zhodnotit.

Zmodernizovat svůj dům nechali manželé Centkovi, kteří na okraji Libějovic provozují také restauraci. Josef Centko je přesvědčen, že se mu investovaných 300 tisíc do sedmi let vyplatí. „Chtěl jsem minimalizovat náklady na provoz domu, protože ceny energií neustále stoupají,“ vysvětlil.

Svůj projekt nabídl technik František Michálek. Na střechu dosadil solární panely, v domě potom vytvořil řídicí centrum, které řídí spotřebu. „Dochází k fázování střídačů se sítí,“ přiblížil technik Michálek. Sluneční energie se používá na pohon mnoha spotřebičů, přebytky končí v bateriích. Z nich se potom napájejí například pokojová světla.

Podle techniků, kteří si patent zaregistrovali, systém reguluje ideální poměr mezi výrobou a spotřebou. Může ušetřit až 70 procent nákladů na elektřinu. „Je to míněno nejenom pro solární elektrárny, ale i pro drobné větrné elektrárny,“ dodal František Michálek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Distributoři elektřiny jsou v hodnocení opatrní, s projektem se seznamují a čekají, co se stane v prvních týdnech provozu. „Pokud se ukáže, že to opatření má smysl, bude to velmi pozitivní,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Libějovice si technici pro testy vybrali pouze proto, že zde nalezli majitele nemovitostí, kteří chtěli nový projekt vyzkoušet. Radnice předpokládá, že další domy se teď k systému připojí. „Je to první perlička pro budoucnost. Určitě si to najde cestu i k dalším,“ poznamenal starosta Jan Chrt. Již nyní připravují vynálezci podobné úpravy pro několik domů v Prachaticích a Českých Budějovicích.