Majitel domů v Přednádraží se odvolal proti nařízené demolici

Ostrava – Proti nařízené demolici domu číslo 19 v ostravské ulici Přednádraží se odvolal jeho majitel Oldřich Roztočil. Stavební úřad v minulých týdnech nařídil vystěhovat nájemníky ze všech budov v Přednádraží, jednu z nich zbourat, dalším zazdít okna a dveře. Dosud se nestalo nic z toho. Vystěhováním obyvatel Přednádraží, z nichž část odmítla své domovy opustit, se bude zabývat soud. Potřebu zbourat dům číslo 19 přezkoumají úředníci ostravského magistrátu.

Dům číslo 19 nařídil stavební úřad Moravské Ostravy a Přívozu zbourat. Stejně jako zbylé domy v ghettu Přednádraží je podle něj neobyvatelný, navíc však hrozí jeho zřícení. Oldřich Roztočil, který prostřednictvím společnosti Domy Přednádraží budovy v lokalitě vlastní, si nechal vypracovat oponentní posudek. Z něj vyplývá, že dům lze za určitých okolností zachránit. Navíc Roztočil označil nařízení stavebního úřadu za neproveditelné. Dům měl padnout do soboty.

Majitel domů je přesvědčen, že byla lhůta na zbourání domu příliš krátká. Úřad například požadoval, aby v domě zařídil odpojení všech inženýrských sítí. „Tohle nařízení dali jenom mně, dodavatelům sítí to vůbec nedali na vědomí a oni ze zákona mají 30 dní na to, aby na to zareagovali a dali si nějaké podmínky,“ poukázal Roztočil.

Městská část nyní už se zbouráním nespěchá. „Stavební úřad nebude prozatím podnikat kroky k výkonu rozhodnutí a vyčká na výsledek odvolacího řízení,“ slíbila mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Obvod však podle ní nadále trvá na zabezpečení vstupu do domu, které by měl provést majitel objektu.

Odříznutá lokalita Přednádraží leží mezi ostravským lokomotivním depem a přivaděčem k dálnici D1. Zatím v místě zůstává deset z původních jedenácti domů, jeden z nich ale stavební úřad nařídil zbourat. Oldřich Roztočil se proti rozhodnutí pravděpodobně odvolá. Navíc chce v tomto týdnu požádat, aby alespoň v domě číslo 8 nadále mohli legálně zůstávat obyvatelé.

Co se čeká v Přednádraží

  • Soud určí, komu patří nefunkční kanalizace v Přednádraží – po zániku státních drah přešla buď na magistrát, nebo na stát.
  • Soud rozhodne o exekučním vystěhování obyvatel z domů Přednádraží.
  • Krajský úřad rozhodne, zda majitel skutečně musí zbourat dům číslo 19.
  • Majitel budov chce požádat o vyjmutí domu číslo 8 ze seznamu neobyvatelných.