Požár v Synthesii založil někdo úmyslně

Pardubice – Březnový rozsáhlý požár doprovázený výbuchy v areálu pardubické Synthesie založil někdo úmyslně. Vyplynulo to z vyšetřování hasičů. Případ tak bude řešit policie. Plameny tehdy muselo likvidovat 15 jednotek hasičů, požár zničil tři haly. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽIP) firma Rekla, jejíž sklady plné minerálních olejů a provozních kapalin požár zachvátil, porušila zákon o odpadech. Ve skladech měla látky, která tam být neměly. Škoda se vyšplhala na 30 milionů korun.

Hasiči při hledání ohnisek požáru použili speciální kameru. Našli dvě ohniska, ze kterých je zřejmé, že oheň nevznikl náhodou. Podrobnosti ale kvůli vyšetřování tají. K šíření ohně zřejmě přispěl i fakt, že ve skladu byla umístěna souprava na svařování. Firma Rekla už dříve vinu odmítla. ČIŽIP ale s firmou zahájila správní řízení, případná pokuta se může vyšplhat až na 50 milionů korun. 

Synthesia má v průmyslovém areálu 130 nájemců. Po požáru přistoupila k revizi smluv s tím, že nájemci musí akceptovat bezpečnostní a požární předpisy podniku.

Při požáru hořela i hladina potoka, který protéká areálem Synthesie. Hasiči museli použít norné stěny. Kvůli stékajícím hořícím olejům a dalším kapalinám došlo ke kontaminaci zeminy. Hořící částice vymrštěné do vzduchu při explozích poškodily také sousední areál firmy Explosia, která vyrábí trhaviny. 

Reportáž a vstup Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)