Kolínskému muzeu pomůže s nerudovským problémem Hradenín

Kolín – S kritickým nedostatkem vhodných úložných míst se již tři desítky let potýká Regionální muzeum v Kolíně. Zejména v případě objemných exponátů, jako je nábytek, jsou jeho zaměstnanci postaveni před nerudovskou otázku: Kam s ním? Stávající depozitáře totiž častokrát nevyhovují a chráněné předměty v nich čeká poškození. Změnu by měl ovšem přinést vznik nového, centrálního depozitáře, v nějž by se měla přeměnit hradní stodola v nedalekém Hradeníně.

Regionální muzeum v tuto chvíli disponuje deseti depozitáři na šesti místech v Kolíně nebo v jeho těsném okolí. Jejich přesné umístění je ovšem tajemstvím. „Důvod je pochopitelný, bojíme se o své sbírky, chceme je chránit proti vandalismu i proti krádeži,“ vysvětluje zástupkyně ředitele muzea Iveta Königsmarková.

Většinou se jedná o nevyužívané budovy nebo půdní prostory, sklad archeologických předmětů je dokonce v protiatomovém krytu vybudovaném v jednom z bytových domů v Kolíně.

Hlavní problém? Vlhko a plíseň

Ani utajovaná místa uložení muzejních sbírek ovšem nezabrání jejich poškození; podmínky depozitářů jsou totiž mnohokrát nevyhovující. „Sbírkové předměty uložené v našich depozitářích trpí hlavně vlhkostí a samozřejmě prostor, který je určený pro tyto sbírky, je naprosto nedostatečný,“ dodává Königsmarková.

Největším nepřítelem exponátů v depozitářích je plíseň. Jeden z depozitářů dokonce stojí v místě, kde se dříve nacházel rybník, a i po jeho vysušení se tu ale vlhkost drží. V jiných budovách zase škodí dřevěnému nábytku červotoči. 

Kritickou situaci, ve které se muzeum nachází už víc než 30 let, by mohla vyřešit investice Středočeského kraje. Ten nedávno zakoupil gotickou tvrz v Hradeníně. Ve věži bude expozice o středověkém venkově a z přilehlé stodoly by se pak právě měl stát moderní centrální depozitář Regionálního muzea Kolín.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod