Sanace areálu Transporty začne až na podzim

Chrudim - Rozsáhlá sanace areálu bývalé společnosti Transporta Chrudim začne místo původně předpokládaného července až na podzim. Zahájení prací se zdrželo posuzováním prováděcího projektu ministerstvem životního prostředí, uvedl starosta Petr Řezníček (SNK-ED). Sanaci platí z 90 procent stát, další náklady ponese Pardubický kraj.

„Vybrali jsme již firmu, která sanaci provede, a máme s ní podepsanou smlouvu. Společnost zpracovala realizační dokumentaci, kterou nyní posuzuje ministerstvo,“ uvedl starosta. Po schválení bude předáno staveniště.

Radnice v soutěži vybrala ze sedmi nabídek na odstranění ekologické zátěže sdružení firem složené ze společností Vodní zdroje Ekomonitor a Strabag. Výsledná cena dosáhla téměř 162 milionů korun. Areál po Transportě Chrudim je zamořený těkavými uhlovodíky, které představují nebezpečí i pro nedaleké Medlešice a Dřenice. Znečištění v zemině je karcinogenní. Kontaminaci spodních vod brání hydrogeologická bariéra, jejíž provoz stojí osm milionů korun ročně. Rozpad nebezpečných látek podle údajů města potrvá až 250 let.

Znečištěná zemina bude odtěžena do hloubky sedmi metrů, další, pětimetrová vrstva se bude čistit chemicky. Práce by měly být hotové za 14 měsíců od jejich zahájení, další čtyři měsíce potrvá vyřízení administrativních záležitostí.

Transporta byla firma s více než stoletou tradicí, která vyráběla zejména dopravní zařízení, například výtahy, eskalátory a pásové dopravníky. Na počátku 90. let zaměstnávala přes 4 000 lidí a měla obrat více než dvě miliardy korun. V roce 1998 strojírny zkrachovaly.