ŘSD odkládá stavbu D1 u Přerova i otevření příhraničního úseku

Praha – Dva úseky dálnice D1 na střední a severní Moravě nabírají další zpoždění. Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že kvůli špatně připravenému projektu odloží nejméně o dva měsíce zahájení stavby mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Až o rok déle potom budou řidiči čekat na otevření úseku od Bohumína na státní hranice.

Šestikilometrový úsek, který završí stavbu dálnice D1 v Moravskoslezském kraji, měl být otevřen letos, podle původních plánů ho měli mít řidiči k dispozici již před fotbalovým mistrovstvím Evropy. Nyní se však zdá, že budou čekat ještě rok. Stavba od stávajícího konce dálnice u Bohumína na česko-polské hranice přitom paradoxně už stojí.

Podle generálního ředitele ŘSD Davida Čermáka ale dosud není dokončen navazující úsek v Polsku, který musí být otevřen současně. „Úsek na české straně je hotový již od června, ale bohužel jej nemůžeme zprovoznit, protože nemá v Polsku kam pokračovat. Budeme muset stavbu zabezpečit tak, aby ji někdo ještě před zahájením provozu nerozkradl,“ uvedl Čermák. V Polsku je ještě třeba postavit jeden most.

Zpoždění začátku stavby mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou by mělo být menší, zhruba dvouměsíční. Podle původních plánů měl být vítěz tendru vyhlášen v říjnu a obratem se pustit do práce. Kvůli špatně připravenému projektu ale ŘSD vyhlášení dodavatele odloží. Kdo dálnici postaví, tak silničáři oznámí až v prosinci, práce potom začnou až příští rok.

Nejočekávanější akce ŘSD na dálnici D1 se týká již hotového úseku Mirošovice–Kývalka. Jeho modernizace zásadně ovlivní dopravu mezi Prahou a Brnem, dosud ale není pevně stanoven termín začátku prací. Mluvčí ŘSD nedávno naznačila, že modernizace může začít až příští rok. Zatím ředitelství nic přesnějšího neví. „V případě příznivého počasí bychom ještě letos mohli zvládnout přípravné práce a některé demolice,“ řekl Čermák.