Děti z Kamýku se nemají jak dostat do školky

Kamýk – Do školky ve Švihově na Klatovsku má v září nastoupit 13 dětí z nedaleké obce Kamýk. Švihov ale řeší, jak se předškoláci do města dostanou. Na trase Kamýk–Švihov totiž nikdy nejezdil autobus.

Před deseti lety žilo v Kamýku třináct stálých obyvatel, v posledních letech se sem ale přistěhovalo hned šest mladých rodin. Švihov se nyní rozhoduje, zda má požádat o zřízení autobusové linky nebo koupit vlastní mikrobus. Do září však tento problém radnice nevyřeší a rodiče budou muset vozit děti vlastními auty.

Přímý spoj do Švihova navíc komplikuje viadukt, pod kterým autobus neprojede. Jeho trasa by musela vést po desetikilometrové objížďce. Klasický autobusový spoj naráží ještě na jeden problém. Všechny děti ve věku do šesti let musí mít s sebou doprovod. Město také bude muset vybudovat točnu i zastávky, což představuje výdaje v řádu statisíců. Varianta mikrobusu se jeví jako schůdnější, i když bude třeba zaměstnat řidiče.

Město chce o možnostech hromadné dopravy jednat i s rodiči. Jednou z variant je i menší vozidlo, které by do školky odváželo děti po menších skupinkách. 

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)