Stavební úřad netrvá na soudním vystěhování Přednádraží

Ostrava – Soud se zřejmě nakonec nebude zabývat požadavkem stavebního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu na vystěhování zbylých nájemníků z budov v ulici Přednádraží, které úředníci prohlásili za neobyvatelné. Majitel domů ve vyloučené oblasti Oldřích Roztočil již dostal od soudu pokutu za to, že rozhodnutí stavebního úřadu nerespektoval. Úřad stále trvá na neobyvatelnosti budov, chce však nyní počkat, jak majitel na udělení pokuty zareaguje.

Stavební úřad zprvu chtěl soudní cestou dosáhnout vystěhování obyvatel ghetta Přednádraží, kteří odmítli opustit své domovy, když je úředníci prohlásili za neobyvatelné. Soud se ale návrhem na exekuční vystěhování nájemníků nezabýval, protože byl špatně napsaný. Očekávané jednání tak skončilo pouze udělením pokuty 30 tisíc kroun majiteli budov. Úřad dostal svůj návrh zpět k přepracování, nakonec ho ale stáhl.

Přívozská radnice zdůraznila, že ustoupení od soudního sporu neznamená, že by jí už lidé zůstavající v Přednádraží nevadili. „Pokutu, kterou majitel nemovitostí dostal od soudu, musí uhradit do tří dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí soudu. I když pokutu uhradí, neznamená to však, že by byl zproštěn povinnosti domy vyklidit,“ uvedla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Dodala, že pokud Roztočil nájemníky nevystěhuje ani po zaplacení pokuty, bude stavební úřad „činit další kroky“.

Ostravské ghetto, které stojí mezi lokomotivním depem a přivaděčem k dálnici D1, sestává z deseti budov. Pět z nich obývá asi stovka lidí, zbytek obyvatel se již odstěhoval. Zbylí lidé ale odmítají domovy opustit – nevyhnalo je ani úřední rozhodnutí, ani téměř měsíční sucho, když vodárenská společnost lokalitu odpojila kvůli dluhům. Stavební úřad považuje všechny budovy za neobyvatelné, jednu z nich nařídila majiteli zbourat. Dalším dvěma domům by potom měl zazdít okna a dveře.