Jičín má potíže se stěhováním úředníků

Jičín - Radnice v Jičíně má problém s chystaným stěhováním několika desítek úředníků do nových prostor v budově zvané Aris. Firma Status, která budovu pro úřad opravovala, se dostala do insolvenčního řízení a práce minulý týden ukončila. Pokud by se úředníci do budovy nenastěhovali, hrozilo by městu vrácení státní dotace 40,5 milionu korun na koupi objektu.

Město Jičín musí postupně do konce dubna 2013 opustit státní budovu bývalého okresního úřadu v Havlíčkově ulici, kde má v pronajatých prostorách přes 60 úředníků. Radnice plánovala, že je přesune do Arisu, který si od soukromého vlastníka koupila v roce 2008 za celkem 45 milionů korun. Letos v červenci zahájená a nyní zastavená oprava měla městskou kasu vyjít na 22 milionů korun.

Městská rada na pondělním mimořádném zasedání rozhodla o odstoupení od smlouvy s firmou Status a přistoupila k rychlému vybrání nové stavební firmy pro dokončení rekonstrukce. V takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění chce město oslovit místní stavební firmu Staving Valdice. „Pro oslovení tohoto uchazeče hovoří to, že společnost již zná stavbu, prostředí a technologické postupy z předchozí rekonstrukce třetího podlaží této budovy a ve výběrovém řízení skončila se svou nabídkou na třetím místě,“ uvedl místostarosta Petr Hamáček. Definitivně by tento postup mělo schválit zastupitelstvo na mimořádném jednání na začátku září.

Do budovy okresního úřadu by se po úřednících města měl nastěhovat finanční úřad, který zatím sídlí v nevyhovujících prostorách jičínského městského zámku. Provedení celého tohoto stěhování úředníků bylo podmínkou přidělení státní dotace.

Zatím město do jednoho patra Arisu po částečných opravách v lednu 2011 přestěhovalo odbory životního prostředí, kultury a cestovního ruchu. V budově „okresu“ má městský úřad odbory správních agend, školství, památkové péče, dopravy, odbor sociální a silniční úřad. Hlavní sídlo úřadu a vedení radnice je v budově města na Žižkově náměstí. Po přestěhování úředníků do Arisu by mělo město všechny úředníky ve dvou vlastních objektech.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)