Projekt Čistá Cidlina řeší Jičínsko i po jeho ukončení

Jičín – Stavba čistíren odpadních vod na Jičínsku – projekt Čistá Cidlina – sice skončil, ale spor o to, zda včas, nebo se zpožděním, běží dál. Odpověď hledá nejen představenstvo Vodohospodářské společnosti, ve hře je totiž velká smluvní pokuta pro dodavatele. Objednalo si kvůli tomu i právní rozbor. Zatím ho ale nechce převzít ani číst, natož zveřejnit. Projekt vyšetřuje také policie a antimonopolní úřad.

Zdraví Cidliny pomohly čistírny za víc než 600 milionů. Dostavěl je Geosan včas podle smlouvy? „Termín nesplnil, toto zpoždění je zhruba jeden rok,“ tvrdil již v březnu tohoto roku ředitel VOS Jičín Václav Matula a člen představenstva VOS, zastupitel Jičína Luděk Havel (Sdružení pro Jičín) doplnil: „Stavba skončila víc než rok a půl po vysoutěženém termínu. A my, jako představenstvo, musíme tento nesoulad řešit.“ S tím však mluvčí Geosan Group Vlasta Končelová nesouhlasí: „Dílo Čistá Cidlina bylo předáno řádně a včas, bez vad a nedodělků.“

Pokud má pravdu ředitel Matula i zastupitel Havel, musel by Geosan platit gigantickou pokutu. Teoreticky přes tři miliardy korun. V soutěži totiž slíbil zaplatit 10 milionů za každý den prodlení. Tím získal body a vyhrál. „Já bych viděl jako nejlepší řešení začít vymáhat smluvní pokutu a soud rozhodne, na čí straně je pravda,“ dodal Luděk Havel.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Analýza veřejné zakázky je zatím utajená. „Dohodneme na představenstvu, jestli to vůbec zveřejníme a kdo to dostane. Já se stále obávám, že opravdu hrozí určité nebezpečí. Že to do ruky dostane třeba i nějaká protistrana – nevím, jaké tam jsou kde vazby – a že by jí to mohlo pomoci při případném soudním sporu,“ prohlásil předseda představenstva VOS, starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr (nestr.) a místostarosta Jičína Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín) podotkl: „Pro mě je zvláštní, že si společnost objedná nějaké stanovisko a pak ho její představitelé nechtějí vidět. To je pro mě do nebe volající.“

Projekt Čistá Cidlina vyšetřují policisté i antimonopolní úřad. Pochybnosti vyvolal průběh soutěže i osud subdodavatelů, třeba firmy na výkopy otce a syna Banýrových, kteří nedostali zaplaceno. „Na Čisté Cidlině je zvláštní, že vyhraje firma, která je o 100 milionů dražší,“ pokračuje Petr Hamáček.

O dalším postupu se představenstvo vodáren poradí v polovině září.