Středočeská ČSSD chce zachovat žákovské jízdné zdarma

Praha – Středočeská ČSSD chce i po volbách zachovat žákovské jízdné zdarma, systém se má navíc zjednodušit. Od nového školního roku bude stačit k žádosti o stipendium jediný formulář. Projekt, který odstartoval v roce 2009, vyjde na zhruba 300 milionů korun. V krajském rozpočtu na příští rok je na něj vyčleněno až 100 milionů.

Zjednodušení systému žádostí o stipendium bude spočívat ve sloučení dvou formulářů do jednoho. Nově nebude nutná registrace do systému na počátku každého pololetí, ale bude stačit potvrzení o školní docházce na jeho konci. Podle počtu vzdělávacích dní pak bude na dané trase propočítána částka, kterou kraj proplatí, uvedl náměstek hejtmanky Robin Povšík (ČSSD). 

Jízdné zdarma pro školáky a studenty zůstane pilířem volebního programu středočeské sociální demokracie. Podle hejtmanky Zuzany Moravčíkové má zmírnit dopady antisociální reformy pravicové vlády na obyvatele kraje. „Občanům jsme to slíbili a snažíme se usnadnit rodinám s dětmi život,“ řekla.   

Počty žadatelů za poslední pololetí klesly pod deset tisíc, což může podle vedení úřadu znamenat, že zaplatit jízdné chtějí ti, co ho opravdu potřebují. Lidi ale mohly odradit také technické nedostatky počítačového programu, které proplácení zkomplikovaly. Podle Povšíka se bývalý hejtman David Rath na softwaru snažil příliš ušetřit, a tak dostatečně nefungoval. Za druhé pololetí loňského roku kraj ještě nevyřídil skoro žádnou z tisíce žádostí.  

Po několika měsících se zdá, že je v pořádku, a v pondělí by se krajská rada měla zabývat materiálem s několika tisíci žádostí, upřesnil náměstek. Těm se nyní úřad chystá zaplatit až 50 milionů korun. O jízdném zdarma ale stejně nejspíš rozhodnou volby, ODS totiž dopředu říká, že v případě volebního vítězství bude právě toto jednou z prvních věcí, na kterou se podívá. Podle krajské zastupitelky Dagmar Nohýnkové je žákovské jízdné zdarma nesystémové: „Nemá to vůbec nic společného s nějakou sociální podporou a sociálním programem.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)