Oprava kostela dostala Chrudim do finanční tísně

Chrudim – Chrudimské radnici hrozí, že kvůli nečekaně nákladné rekonstrukci kostela sv. Jakuba přijde o dotace z regionálního programu Severovýchod, který na proměnu svatostánku v Muzeum barokních soch přispěl. V průběhu oprav se totiž ukázalo, že bude potřeba opravit kostelní fresky, kvůli čemuž město projekt pozměnilo a finančně navýšilo. Rada Severozápadu má ale za to, že se jedná o porušení dotačních podmínek, a dokonce hrozí sankcí.

Rekonstrukce svatojakubského kostela v centru Chrudimi měla vyjít na 55 milionů korun, konečná cena je ovšem o patnáct milionů vyšší. „Ve chvíli, kdy jsme měli lešení v celém kostele, tak jsme přišli na to, že je potřeba dělat restaurování trošku jinak, než bylo v projektu,“ informoval vedoucí investičního odboru chrudimského městského úřadu Petr Pecina.

Nečekané náklady se týkaly starých fresek, které město zachránilo na pokyn památkářů; projekt se tak ovšem prodražil, což se nelíbí Regionální radě Severovýchod, která evropskou dotaci na opravy poskytla. Její úředníci proto pozdrželi doplacení poslední části dotace a celý projekt prověřují. „Máme informace o rozsáhlých změnách, díky nimž se mohl výrazně změnit i předmět původní veřejné zakázky,“ uvedla mluvčí Severovýchodu Eva Jouklová.

Pozastavení výplaty třináctimilionové dotace ovšem komplikuje život chrudimské radnici. „Splátky dotací používáme na krytí úvěru a je pravda, že třináct milionů je rozdíl mít a nemít,“ uvedl místostarosta Jan Čechovský. Podle informací Jouklové zbývá doplatit 8,8 milionu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)