Ohlas sbírky školních pomůcek pro nemajetné je mizivý

České Budějovice – Jenom minimální zájem vzbudila v Českých Budějovicích sbírka školních potřeb pro děti ze sociálně slabých rodin. Diecézní charita sháněla například staré tašky nebo pastelky, chtěla tak získat pomůcky asi pro 500 dětí. Z celého kraje ji však podpořilo pouze dvacet dárců.

Tužky, sešity, staré školní tašky nebo penály sbírá diecézní charita už od poloviny srpna, dosavadní výsledek její pracovníky nemile překvapil. Zatímco loni přineslo nepotřebné školní pomůcky na 200 lidí, letos se jich objevilo jenom dvacet. Co se změnilo, charita neví. „Nedokážeme si to vysvětlit. Uvidíme, jestli se to objasní,“ pokrčila rameny spoluorganizátorka sbírky Radka Posekaná.

Dětí, které by před začátkem školního roku potřebovaly pomoci, je asi 500. Matek, které bojují o přežití a nemají na nákup pomůcek pro své děti peníze, přitom podle charity na Českobudějovicku neustále přibývá.

Od radnice nemůže charita očekávat pomoc. Město sice peníze na nákup pomůcek také dává, ale posílá je přímo školám. „Celkem město na podporu prvňáčků vyčlenilo celkovou částku 624 tisíc, můžeme to nazývat i pastelkovné,“ řekl primátorský náměstek Petr Podhola. Přímou pomoc nemajetným rodinám nechystá ani stát. Radek Melichar z ministerstva školství pouze odkázal na možnost ředitelů nakoupit některým žákům pomůcky ze školních rozpočtů.

Zástupci charity proto zatím sbírku nekončí. Věří, že se dárci ještě přihlásí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)