Města přišla o desítky pozemků

Brno – Města a obce po celém Česku přišly v posledních měsících o desítky pozemků, musely je vrátit státu. Úřad, který státní majetek spravuje, vyhrál už řadu soudních sporů, v nichž požaduje vybrané parcely zpět. Nezákonnost některých dřívějších převodů státních pozemků potvrdil i Ústavní soud.

Radňovicím na Žďársku dlouhé roky patřily obecní silnice a travnaté plochy kolem nich, teď ale o všechno přišly. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových uspěl u soudu, podle žaloby obec před lety nabyla parcely neoprávněně. Některé radnice do soudních sporů raději nešly a požadované pozemky vydaly dobrovolně.

Jen v Jihomoravském kraji a na Vysočině to bylo za poslední dva roky deset obcí a měst. Jedním z nich byla i Břeclav. „Jedná se o pozemek 300 metrů čtverečních, na kterém je teď bytový dům,“ informovala mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

Lavinu žádostí státu o vracení pozemků spustil loňský případ brněnského bytového družstva Družba, které chtělo pozemky pod svými paneláky. U Ústavního soudu družstevníci uspěli s argumentem, že radnice si často státní majetek po roce 1991 zapsaly do katastru, aniž by na něj měly nárok.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

„Právo hospodaření nespočívá jen ve faktické evidenci toho majetku, ale i v povinnosti o ten majetek pečovat, chránit ho a starat se o jeho údržbu,“ vysvětlil mluvčí Ústavního soudu Vlastimil Göttinger. Na vítězství družstevníků z Brna zareagoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který teď přezkoumává postupně všechny převody státních pozemků. V případě pochybností je chce zpět.