V Praze bude letos méně nových tramvají

Praha – Méně nových tramvají, než dopravní podnik původně plánoval, se letos objeví v pražských ulicích. Pořídí pouze jedenáct vozů typu Škoda 15T namísto uvažovaných 28. Ke konci roku jich tak bude mít dopravce k dispozici 61. Tramvaje za 1,2 miliardy korun, které letos dopravní podnik neodebere, však nezmizí. Společnost se domluvila se Škodou Transportation, že sedmnáct vozů nakoupí v roce 2018, kdy již měla být původně dodána celá 250kusová série.

Že dopravní podnik omezí nákupy nových tramvají, zjistily Lidové noviny, dopravce později upřesnil jejich počty. Změnu zdůvodnil nedostatkem peněz. Škoda na požadavek svého zákazníka přistoupila. „Pomáháme s řešením, i když to na naší straně přináší nemalé organizační a finanční těžkosti,“ uvedl ředitel Škody Transportation Josef Bernard.

Kromě rozložení dodávek až do roku 2018 se pražský dopravní podnik dohodl se Škodou na prodloužení záruky u části nových tramvají o 12 měsíců. U všech 61 dosud dodaných tramvají 15T bude výrobce ručit za bezchybné fungování 43 měsíců. Dopravní podnik odhaduje, že tím ušetří asi deset až patnáct milionů korun. Právě uplynutí záruky působí městem vlastněné společnosti potíže u staršího typu tramvají Škoda 14T. Řada jich je kvůli vážným poruchám odstavena, dopravní podnik vozidla bude muset opravit na vlastní náklady.

Tramvaje Škoda 15T jsou první zcela nízkopodlažní tramvaje, které v Praze jezdí. Mají se stát páteří městského tramvajového systému, 250 nových tříčlánkových vozů má postupně vytlačit starý typ Tatra T3 a jeho modifikace. Dodávky nových tramvají začaly po dlouhém testování v roce 2011, původně měly skončit v roce 2017. Nový dodatek však dokončení dodávek o rok prodlužuje.

Vydáno pod