Makov navrací poraněným zvířatům chuť do života

Makov (Písecko) – Samici motáka pochopa, kterou před několika týdny srazilo auto, vrátila zpátky do přírody Záchranná stanice Makov u Čížové na Písecku. A spolu s ní dalších dvacet pět ptáků. Svobodu dostali při slavnostním otevření stanice po její rozsáhlé rekonstrukci. Ročně v ní najdou pomoc až tři stovky zraněných a ohrožených zvířat.

Také na jaře narozená poštolka, která si poranila křídlo, když narazila do výlohy, se návratu do přírody už nemohla dočkat. „Je opravdu nejbojovnější, má největší chuť do života. Aspoň doufám,“ prohlásil zakladatel ZSŽ Makov Libor Šejna.

Na život za plotem stanice čeká v nových voliérách ještě patnáct sov pálených a sedm puštíků. Ti se na svobodu vydají až po setmění. Jeden z nich však už má ve stanici trvalé bydliště. Má poškozené oči a na svobodu nemůže.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Stejný azyl jako on tady za 19 let existence získalo bezmála sto handicapovaných zvířat. S pomocí jedné pracovnice se o ně stará celá čtyřčlenná rodina z přilehlé hájovny. „Manželé Šejnovi tady začínali vlastně z ničeho, jejich přístup je něco mimořádného. My se tou stanicí nepřímo chlubíme, využíváme ji pro cestovní ruch v obci,“ uvedl starosta Čížové Tomáš Korejs (BEZP.) a Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody doplnil: „Financí je málo, a pokud někdo chce skutečně dobře zachraňovat zvířata, věnuje tomu celý život.“

Díky dotaci, která umožnila přestavbu, má stanice i do budoucnosti po starostech s dodržováním předpisů a zvětšila se její kapacita. Každoročního boje o přežití se ale nezbavila. I když jí na provoz přispívají tři města, vlastní obec a kraj, stejně jako ostatní záchranné stanice se bez sponzorů se neobejde.