Černínský zámek ukrývá i mešní pohár Josefa Dobrovského

Chudenice (Klatovsko) - Černínský zámek v Chudenicích na Klatovsku získal do svého depozitáře vzácné relikvie s ostatky svatých, které byly sedmdesát let ukryty v trezoru místní farnosti. Na světlo se mimo jiné dostal i mešní pohár, který patřil českému obroditeli Josefu Dobrovskému.

Relikvie a pohár Josefa Dobrovského měly stejně jako spousta dalších věcí zmizet v šedesátých letech v Itálii, když stát rozprodával historické cennosti, které nebyly v běžných expozicích. Díky místním lidem ale zůstaly tyto vzácné předměty na Chudenicku. Postupem času se na ně zapomnělo a teprve nedávno si je správa zámku mohla zapůjčit od místní farnosti do svého depozitáře.

Vzácné relikviáře, které získala místní farnost od členů rodu Černínů, byly více než 70 let uzamčené v trezoru chudenického kostela. Cena předmětů je nevyčíslitelná a pro místní zámek mají především historickou hodnotu. Relikviáře jsou navíc zdobeny drahými kameny, které jsou dnes v této velikosti prakticky nesehnatelné.

  • Relikviář sv. Wolfganga zdroj: ČT24
  • Relikviář sv. Kříže zdroj: ČT24

„Z historického hlediska je pro nás určitě nejcennější relikviář sv. Wolfganga, protože ten má přímou vazbu na Chudenice, je to patron Černínů a také Chudenic. Ovšem z hlediska církevního by se dalo říci, že větší cenu má relikviář sv. Kříže, protože v něm jsou, alespoň podle tradice, uchovány dvě třísky z kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus,“ uvedl David Klíma, starosta Chudenic.

  • Mešní pohár Josefa Dobrovského zdroj: ČT24
  • Puška na hostii zdroj: ČT24

Nejmladším z nalezených předmětů je mešní pohár z devatenáctého století, který patřil Josefu Dobrovskému. Tento český obroditel působil v Chudenicích jako vychovatel černínských dětí. Když z Chudenic odcházel, daroval pohár místnímu kostelu. Naopak nejstarší je takzvaná puška na hostii, kterou v roce 1670 věnoval Diviš Protiva Černín chudenické farnosti. „Když umíral některý z Černínů, kněz vložil hostii do této pušky a odnesl ji k poslednímu přijímání tomu Černínovi,“ dodal Klíma.

Žádný návštěvník chudenického zámku se k relikviím a poháru běžně nedostane. Správa zámku však uvažuje o tom, že se o nalezené předměty podělí s návštěvníky v některé ze zámeckých expozic.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)