Místní nechápou - malby jičínského nádraží překryly holé desky

Jičín – S nevěřícným výrazem hledí řada obyvatel Jičína k rekonstrukci budovy tamního vlakového nádraží. Po desetiletí byli pyšní na zdejší chloubu – nástěnné malby s výjevy Jičínska od výtvarníka Jindřicha Procházky. Jeho díla jsou zastoupena ve známých galeriích, České dráhy ale nádražní obrazy při opravách natrvalo zakryly. Místní se teď obávají, že obrazy při vlhnutí stěny časem nenávratně zaniknou.

České dráhy se rozhodly zrekonstruovat nádražní budovu včetně barevných maleb slavného autora. Procházkovy obrazy nyní zakrývají desky, což mnoho lidí nechápe. „Já se nebojím použít slovo barbarství. Byla by to velká škoda, pokud by došlo ke ztrátě těchto maleb,“ říká Pavel Kracík z občanského sdružení Jičínská beseda.

Malby, které zachycují krajinu Jičína a okolí, zdobily nádražní stěny už od roku 1936. Autora Jindřicha Procházku si Jičínští velmi cení – a nejen oni. „Jeho díla jsou zastoupena ve známých galeriích, v Národní galerii v Praze nebo v galerii v Drážďanech. Běžně se jeho díla draží ve světových aukcích,“ dodává sběratel Miroslav Kodydek.

České dráhy vysvětlují zakrytí maleb jejich špatným stavem. Podle jejich zástupců by prý oprava byla příliš nákladná a problém by zcela nevyřešila, protože stěna neustále vlhne. Místo toho společnost představila jiné řešení a během oprav pořídila fotografie všech výjevů. Kopie chtějí dráhy později vytisknout v původní velikosti a umístit na stěny. Nespokojení obyvatelé i radnice ale chtějí podnik přesvědčit, aby záměr ještě přehodnotil, a požadují společné setkání.

Jičínští kritizují opravy nádraží (zdroj: ČT24)