Na party přišlo mnohem více hostů, na policisty pak házeli kameny

Orlová – Policisté museli zasahovat včera večer v Orlové na soukromé party, na kterou zvala pořadatelka hosty prostřednictvím sítě Facebook. Přišlo ale mnohem více lidí a večírek se ženě vymkl z rukou. Hosty nakonec museli rozehnat policisté, některým příchozím se ale pryč nechtělo a chovali se agresivně – na policisty házeli kameny a dlažební kostky. Policie nakonec pět lidí zadržela.

Žena pořádala večírek na pronajaté zahradě, účast podmiňovala zaplacením vstupného a na zahradě měla i stánek s prodejem alkoholu. Zájem o mejdan byl ale překvapivě velký. Na síti účast přislíbilo 2 500 lidí, několik stovek pak dorazilo na místo. „Žena ale přestala situaci zvládat. Přiznala nám to už při našem příjezdu,“ řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.   

Policii na místo přivolali sousedé, kterým se nepovolený večírek nelíbil. Všichni hosté se totiž na zahradu nevešli a roztahovali se na okolních pozemcích. Navíc zablokovali cestu. „Lidé, kteří přijeli, začali dělat výtržnosti, rušili noční klid, blokovali komunikaci a začali být agresivní. K tomu nechyběla hlasitá hudební produkce,“ uvedla mluvčí.   

Počet účastníků se ale i přes přítomnost policistů dále zvyšoval, proto byli na místo povoláni policisté ze speciální pořádkové jednotky. „Účastníci ale vůbec nereagovali na výzvu, aby prostor divoké party opustili. Naopak někteří začali být velmi agresivní. Na policisty začali házet kameny a dlažební kostky, převraceli kontejnery, rozbíjeli sklo, převraceli dopravní značky a vulgárně vyřvávali. Kámen zasáhl i policejního psa,“ řekla Viačková. 

Následné opakované potyčky si vyžádaly pět zraněných policistů, které zasáhly kameny a dlažební kostky. S pouty na rukou skončil stejný počet lidí. Tři z nich putovali nejprve na záchytku. Podle dechové zkoušky měli v krvi víc než dvě promile alkoholu. Všichni jsou podezřelí z přestupku. „Neuposlechli výzvy úřední osoby a rušili noční klid,“ vyjmenovala mluvčí. 

Před přestupkovou komisí pak skončí i žena, která nepovolenou akci svolala. „Měla dopředu přemýšlet, do jakých rozměrů může akce narůst,“ dodala mluvčí. Žena se hájila tím, že pozvala jen pár přátel. Její verzi vyvrací fakt, že prodávala vstupenky a občerstvení.

Podobná událost se stala nedávno v Děčíně. Šestnáctiletý mladík na Facebooku zveřejnil pozvánku na party v domě svých rodičů, nečekal ovšem, že mu na ni přijde téměř 200 lidí. Sousedé přivolali policisty a akci nakonec rozpustil mladíkův otec, který dorazil domů.