V Novém Městě pod Smrkem hořela střecha tovární haly, škoda za milion

Nové Město pod Smrkem - V bývalém areálu Textilany v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku hořela střecha jedné tovární haly. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda je ale za milion korun. Příčinu zatím hasiči neznají, uvedl vrchní komisař hasičů v Libereckém kraji Jan Mandl. „Zásahem se podařilo uchránit majetek za dva miliony korun,“ dodal.

Nad městem se krátce po vzniku požáru objevil hustý černý dým, podle starosty Pavla Smutného se ale obyvatelé města škodlivin obávat nemusejí. „Vznikla fáma, že hoří firma zpracovávající pneumatiky, ale není to pravda. Hořely pozůstatky po bývalé textilní továrně. Dělníci zřejmě řezali střechu, aby z ní vytěžili nějaký kov, a asi při tom chytil textilní prach. Dřív tam bývala tkalcovna a pletárna,“ uvedl starosta města Pavel Smutný.

Hasičům požár nahlásili v 11:20 - při zásahu chránili zejména okolní budovy. „S ohledem na stupeň tepelné degradace střešní konstrukce velitel zásahu po dohodě s majitelem objektu rozhodl o kontrolovaném vyhoření části střechy,“ uvedl Mandl. Na místě zasahovalo sedm hasičských jednotek s 12 cisternami a výškovou technikou, akce trvala několik hodin. 

Závod v Novém Městě pod Smrkem byl součástí zkrachovalé Textilany Liberec. Neúspěchem pak skončila snaha vytvořit multifunkční areál, ve kterém by podmínky k podnikání našlo více firem a práci by zde mělo na 200 lidí. Sedmihektarový areál je dnes využívaný minimálně. „Výroba už tady není řadu let. Současní majitelé odvážejí vše, co je kovové, do šrotu. Většina hal je zcela prázdných bez rozvodů elektřiny i tepla,“ popsal starosta.