Nový Bydžov nainstaluje kvůli prevenci kriminality 20 pouličních kamer

Hradec Králové – Obyvatelé Nového Bydžova budou pod větším dohledem, město totiž kvůli zvýšení bezpečnosti nainstaluje dvacítku nových kamer. Dohromady bude v Bydžově stejně kamer jako v Hradci Králové, který je ovšem 14x větší. Radnice navíc nevylučuje, že se jejich počet v budoucnu ještě zvýší. Dalším preventivním opatřením ke snížení kriminality jsou společné hlídky městských strážníků a Romů, které město zřídilo loni.

Radnice tvrdí, že si více kamer v ulicích přáli občané: „Když byl dotaz, co si občané přejí, aby se zvýšila bezpečnost, tak to byl kamerový systém a navýšení počtu strážníků městské policie,“ uvedl místostarosta města Bohumil Orel.   

Instalace pouličních kamer je reakcí na násilnosti a krádeže, které Bydžov trápily hlavně na přelomu let 2010 a 2011. Od té doby se prý situace zklidnila, ale strach v lidech zůstává, a proto kamery podporují. 

Záznamová zařízení budou nejčastěji snímat náměstí, parky, autobusové zastávky nebo školy. „Budou zejména pokrývat centrum města, ty nejproblémovější lokality, které byly vytipovány,“ dodává Ondřej Neuman z městského úřadu. Nákup kamer dotací podpořilo ministerstvo vnitra. Na Bydžov tak budou moci nepřetržitě dohlížet nejenom městští strážníci, ale i policisté.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)