Karlovarská multifunkční aréna je stále předmětem dohadů

Karlovy Vary – Boj mezi karlovarským magistrátem a společností, která se podílela na stavbě městské multifunkční arény, se vyostřuje. Soukromá firma žádá příslušný úřad, aby městu přerušil stavební řízení u přilehlého bazénu a mostu. Je to protiakce na žalobu, kterou podaly zase Karlovy Vary. Přerušení stavebního řízení by ale mohlo zkomplikovat zprovoznění bazénu. Radnice za něj zaplatila už čtvrt miliardy korun.

Město podalo žalobu, ve které zpochybňuje, že mu hala patří. Pokud by to soud uznal, budova by patřila firmám, které ji postavily. A ty by tak měly mít možnost zasahovat do okolních projektů. Tím je i stavba bazénu, vysvětluje mluvčí stavební firmy. „Stavební úřad musí rozhodnout, případně přerušit stávající stavební řízení. To bude mít pro magistrát následky takové, že se může oddálit termín kolaudace bazénu a následně může být i zpochybněna smlouva a přidělená dotace,“ uvedl mluvčí společnosti Syner Ondřej Paclt.

Špatně připravené výběrové řízení, předražené práce. Smlouva neplatí, město tedy chce halu levněji. Tak vidí problém zástupci Karlových Varů. „Určitě se mluvilo v řádu více než sto, možná dvě stě milionů korun,“ potvrdil ředitel arény a radní města Roman Maleček (TOP 09).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Mluvčí stavební společnosti odmítá, že by práce na aréně byly předražené. Důkazem má být i posudek, který si nechala firma zpracovat. Její právníci teď chtějí vstoupit do stavebního řízení. To by mohlo mít za následek i přerušení stavby bazénu. „Stavební úřad magistrátu samozřejmě tento podnět vzal v potaz. Zahájil správní řízení,“ prohlásil mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál.

Zástupci města mají vyjádření dvou právních kanceláří. „Vypadá to, že by to snad nemuselo mít žádné vážné důsledky,“ doufá Roman Maleček. Ondřej Paclt však namítá: „Jsme na 100 procent přesvědčeni o oprávněnosti našeho kroku. A samozřejmě, rozhodne-li stavební úřad v náš neprospěch, jsme připraveni odvolat se ke krajskému úřadu a následně i k ministerstvu pro místní rozvoj.“

Podle mluvčího magistrátu by měl stavební úřad rozhodnout v průběhu dvou týdnů.