Žatecká Dočesná - slavnosti chmele a piva startují

Žatec - V Žatci startují tradiční oslavy sklizně chmele - 55. ročník Žatecké Dočesné. Na návštěvníky čeká bohatý kulturní program, soutěže, zábava a především ochutnávka více než 40 druhů piv hned z 20 pivovarů. Slavnosti začínají v 18 hodin a pokračují i zítra. Chmel se bude na Žatecku sklízet ještě týden. Jeho úroda je však letos oproti minulým rokům nízká.

Dočesná v Žatci, slavnost chmele a piva, je tradičně vrcholnou akcí města. Slavnosti se konají pravidelně vždy na konci prázdnin a vstupné je zdarma. Na programu letošních pivních slavností jsou vedle nejrůznějších hudebních vystoupení (například vystoupení Ewy Farné, Lucie Bílé, ale také mnoha country kapel) i další doprovodné akce jako třeba degustace českých piv, výstavy či celostátní setkání sběratelů pivních etiket a kuriozit.

Úroda chmele je letos nízká

Co se týká úrody chmele, bude zřejmě ještě horší, než se zdálo na začátku sklizně. „Poslední čtyři roky byly velice úspěšné, způsobily strukturální přebytek chmele nejen v ČR, ale i ve světě. Letos očekáváme podprůměrný výnos,“ uvedl jednatel Chmelařského institutu Jiří Kořen. Výnosy se pohybují nejčastěji pod jednou tunou z hektaru, což odpovídá jen dvěma třetinám předchozích let. Na cenu piva by neúroda chmele vliv mít neměla, mimo jiné i díky vysokým zásobám z předchozích let.

Chmel je tradiční exportní surovinou. „Jsme exportní země, z ČR se proto více jak 80 procent chmele vyváží do celého světa,“ uvedl Kořen. Největšími odběrateli jsou Japonsko, Německo, Rusko a Čína. „Přibližně od roku 1998 se český chmel vyvezl asi do 80 zemí světa,“ dodal.

Česko se může pochlubit velmi kvalitním chmelem. Je to dáno zejména podmínkami pěstování – důležitá je teplota, srážky, půdní druh a půdní profil a v neposlední řadě i um chmelařů, vysvětlil Kořen.

Rozhovor s Jiřím Kořenem (zdroj: ČT24)