Na Vysočině roste zájem o palivové dřevo, je ho však málo

Jihlava - Pracovníci Správy městských lesů v Jihlavě nestíhají vyřizovat objednávky na prodej palivového dřeva. Kdo si u nich objedná dřevo na topení nyní, dostane ho až začátkem příštího roku. Na rapidním zájmu nic nemění ani cena, která je ve srovnání s minulým rokem vyšší. Většina prodejců se totiž shoduje, že cena dříví vzroste ještě v následující topné sezoně.

Když jihlavská Správa městských lesů, která zpracovává veškeré dřevo z tamních městských lesů, před dvěma lety zavedla přidruženou výrobu štípaného a palivového dříví, nikdo netušil, s jakým zájmem se prodej dřeva setká. Letos za první pololetí podnik prodal stejné množství jako za celý minulý rok.

Kdo na palivové dřevo spěchá, musí si připlatit nebo se obrátit přímo na majitele lesa. Nejlevnější prodejci jsou dlouho dopředu vyprodaní a shodují se, že hlavně listnatého dřeva je málo. „Pokud budete hodně hodný, tak by vám ho donesl Ježíšek možná, protože máme objednávky zhruba do konce roku,“ podotkl jednatel správy jihlavských lesů Václav Kodet.

Cena dřeva totiž kvůli vyššímu DPH stoupla. Oproti loňskému roku až o více než desetinu. Nejlevnějším tak zůstává smrk, naopak nejdráž lze nakoupit tvrdá dřeva jako buk a dub. „Co se týká tvrdého dřeva v rámci ČR, tak je ho nedostatek, cena půjde určitě nahoru, protože nabídka určuje poptávku,“ tvrdí Richard Klimeš z rančířovské firmy VB palivové dříví. Mnozí prodejci však nabízejí i o něco levnější alternativu v podobě břízy nebo olše.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)