Pardubická Amalthea hledá nové pěstouny

Pardubice – Pardubické občanské sdružení Amalthea, které podporuje náhradní rodinnou péči, startuje kampaň na hledání nových pěstounů. Vsadilo přitom na zkušenosti těch, kteří už děti tímto způsobem dávno vychovávají. Pro zájemce zavedlo zvláštní telefonní linku i osobní konzultace.

Hledání nových pěstounů není vůbec jednoduché – a ještě těžší je najít zájemce, kterým by nevadilo postarat se i o starší děti nebo děti s handicapem. Podle krajského radního Jiřího Brýdla, zodpovědného za sociální péči, je potřeba v časovém horizontu tří, čtyř let naléz zhruba tři sta pěstounských rodin. Číslo vychází z předpokladu, že ústavy, kde jsou děti dosud umístěny, budou postupně svou péči omezovat.

V pondělí 24. září proběhne v Pardubicích pro zájemce o náhradní rodinnou péči setkání s odborníky i samotnými pěstouny. Sdružení připravilo pro zájemce také stručnou publikaci o tom, co pěstounství nebo i adopce obnáší a jaké je potřeba splnit podmínky. Publikace je ke stažení i na internetu. „Pokud o tom člověk slyšel poprvé, doporučujeme zjistit si více informací, pozveme ho na kluby, aby se setkal s pěstouny, diskutujeme s ním o jeho rodinném zázemí, aby jeho rozhodnutí bylo postupné a zodpovědné,“ popsala sociální pracovnice z Amalthey Monika Semerádová. 

Navzdory tomu, že se kampaň teprve rozbíhá, registruje Amalthea zájemce o pěstounství už teď. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)