Železní hasiči měří síly, soutěžit budou i diváci

Praha – Desátý ročník hasičského závodu, který je podle organizátorů nejnáročnější na světě, proběhl na pražské Pankráci. Asi stovka účastníků soutěže Iron Fireman poměřila síly jeden proti jednomu v náročných disciplínách, přitom byli oděni v plné výzbroji. Některé soutěže čekají i na diváky. Ti si také mohou prohlédnout techniku, jako je letištní hasičský vůz Panther.

Už jenom dokončit soutěž bylo pro „železné hasiče“ velmi náročné. Oděni ve dvacetikilogramové výstroji museli závodníci u pankráckého nákupního centra nejprve smotat dvě šedesátimetrové hadice, čtyřikrát odvalit nákladní pneumatiku, přenést dvě třicetikilová závaží, přeskočit dvoumetrovou bariéru a přemístit osmdesátikilovou figurínu – to vše v limitu osmi minut a bez přestávky. Následovala ultimativní zkouška hasičské kondice – závodníci museli vystoupat s aktivním hasicím přístrojem do nejvyššího 26. patra druhé nejvyšší budovy v Česku.

Do cíle se nedostali všichni soutěžící. Ten, kdo dospěl až na vrchol, už pocítil, jak chutná úspěch. Na ty nejrychlejší potom čekají zajímavé ceny – kromě čestného uznání i finanční odměna.

Soutěž Iron Fireman je věnována památce hasičů, kteří zahynuli ve službě. Je určena pro profesionální i dobrovolné hasiče, sjíždějí se na ni i účastníci ze Slovenska, Polska nebo Maďarska. Součástí soutěže je i doprovodný program, některé disciplíny si tak mohli vyzkoušet také diváci.

Reportáž Petry Tuháčkové (zdroj: ČT24)