Plzeň soupeří s vlastní čtvrtí o peníze na cyklostezky

Plzeň – Plzeňský magistrát soupeří o evropské dotace na síť cyklostezek s vlastní čtvrtí Slovany. Ty se rozhodly podat samostatnou žádost o finanční dotaci ve chvíli, kdy magistrát do svého projektu výstavbu cyklostezky na Slovanech nezahrnul.

„Celou dobu projednávání jsme upozorňovali, že tato část, o kterou chceme žádat my, je pro nás důležitější,“ obhajuje slovanský „trucpodnik“ starosta obvodu Lumír Aschenbrenner. „Konkurence je zdravá a já to (samostatnou žádost) vidím jako zvýšení šance, že by město vůbec nějakou dotaci získalo,“ dodal.

Cyklostezka, o kterou usilují Slovany, má navázat na opravený sportovní areál a zpřístupnit ho směrem od Starého Plzence. Podle magistrátu je ale projekt moc drahý, radnice kritizuje i postup městského obvodu. „Je to vcelku nestandardní. Po dohodě se starosty byly vytipovány některé projekty a myslím si, že je zbytečné, aby šly další projekty samostatně,“ tvrdí náměstek plzeňského primátora Martin Zrzavecký.

Zatímco celá Plzeň žádá o 29 milionů na pětici cyklistických tras, cyklostezka na Slovanech je jedna a obvod na ni chce 18 milionů. Na veškeré projekty Plzeňského a Jihočeského kraje dohromady je navíc v dotčeném operačním programu jen 140 milionů.

Plzeň začala budovat stezky pro kolaře před patnácti lety a za síť tras podél řek dostala i ocenění Evropské asociace Greenways. Plány magistrátu i stezka městské části navazují právě na tuto síť. Jestli Plzeň pošle do boje o dotace obě žádosti, ještě záleží na rozhodnutí zastupitelstva. Hlasovat bude příští čtvrtek.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)