Místo tanků se po Milovicích prohánějí děti

Milovice – Další kus Milovic se zbavil zátěže po sovětské armádě. Na místě bývalého tankového pluku vznikl přírodní zábavní park pro rodiny s dětmi. A existují i další plány – Milovice se chtějí profilovat jako místo pro rekreaci.

Sovětská armáda – sto tisíc vojáků s rodinnými příslušníky – působila v Milovicích dlouhých 23 let. Nový zábavní park pro rodiny s dětmi vyrostl na místě bývalého ústředí tzv. Střední skupiny vojsk, které zahrnovalo i vlastní jídelnu, garáže, dílny a dokonce nemocnici. Přeměna na zábavní park zabrala dva roky.

Na ploše pěti hektarů vznikl dřevěný hrad s tajuplnými chodbami, skluzavkami, houpačkami a trampolínami. Areál láká také na piknikové louky, součástí je přírodní amfiteátr. Přibude ještě naučná lesní stezka nebo ovocný sad s vlastní moštárnou. Inspirace pochází z Německa. „To není jenom zábava pro děti a utrpení pro rodiče, chceme, aby si tady našla vyžití celá rodina,“ říká Antoš.

Přesně takové projekty Milovice podle zdejší radnice potřebují. „Je to sport, zábava, rekreace. Samozřejmě i ten vědecko-technický park a lehké průmyslové zóny, ne úplně velké fabriky. Tímhle směrem se chceme ubírat,“ vysvětluje starosta obce Lukáš Pilc (ODS).

Až sto míst má do tří let nabídnout vědecko-technický park se speciálním aerodynamickým tunelem. Stále se ale hledá využití letiště. A ruin po okupační armádě zůstává pořád dost.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)