Poštovnu na Sněžce budou dvě zimy zásobovat nosiči

Pec pod Sněžkou – Skoro jako Vysoké Tatry budou v zimě vypadat Krkonoše, respektive cesta na Sněžku. Poštovnu na vrcholu pohraniční hory budou v zimním období zásobovat nosiči místo zrušené lanovky. V létě je poštovna nebude potřebovat, protože jí budou vozit zásoby auta po silnici z polské Karpacze.

Nedostatek zájemců o práci v českých zemích neobvyklou nehrozí. První nosiči už se podle Daniely Blahové z poštovny hlásí. Ozvali se zejména účastníci letošního červencového závodu Sněžka Sherpa Cup. Provozovatelé poštovny však upozorňují, že není možné počítat s nosičstvím jako prací pro celou zimu, potřeba vynést zásoby na Sněžku bude nárazová. „Snažíme se na zimu předzásobit, konkrétní potřebu nosičů ukáže až vlastní zimní provoz, který závisí hlavně na počasí,“ upozornila Daniela Blahová.

V létě potom nosiči vůbec nebudou potřeba. „Od polské správy Krkonošského národního parku máme v omezeném rozsahu povolen vývoz zásob autem z Karpacze až na vrchol,“ řekla Blahová. Zimní výstupy nosičů na Sněžku budou probíhat příští dva roky, potom by měla být hotova nová lanovka, která bude poštovnu zásobovat tak jako její předchůdkyně.

Téměř dvouletá odstávka lanovky podle Daniely Blahové zřejmě sníží počet turistů, kteří se na vrcholu Sněžky ocitají. Provozovatelé poštovny však věří, že odliv zákazníků jim nezpůsobí existenční problémy. Blahová připomněla, že velké procento návštěvníků tvoří Poláci, kterých se zrušení staré lanovky z Pece a stavba nové netýká – mají vlastní, která jezdí z Karpacze na Kopu nedaleko úpatí Sněžky.

Poštovna v zimě
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Nosiči byli pro zásobování někdejší České boudy na Sněžce klíčoví od jejich vzniku v 19. století do otevření lanovky v roce 1949. Nosiči obvykle chodili se zásobami z Velké Úpy přes Růžohorky a Růžovou horu. Na krosně unesli až sto kilogramů nákladu. Tímto způsobem dodnes funguje zásobování chat například ve Vysokých Tatrách, naproti tomu alpské chaty zpravidla využívají zásobování helikoptérami či lanovkami.