Olšany u Prostějova zvolna čistí spodní vodu

Prostějov – Obec Olšany u Prostějova se potýká se znečištěním spodních vod, které způsobila tamní společnost Sigma Lutín. Ta sice kontaminaci zprvu odstraňovala sama, poté co se dostala do likvidace, ovšem musela tento úkol převzít olšanská radnice. Nyní na něm spolupracuje s Olomouckým krajem, na efektivní vyčištění spodních vod ale nemá dostatek finančních prostředků.

Kontaminace chemikáliemi představuje šest kilometrů dlouhý a dva kilometry široký mrak znečištěné spodní vody pod obcí Olšany, který se pomalu přesouvá k sousední obci Dubany. Kvůli nepoužitelné vodě musí obyvatelé obce brát vodu z řadu, znečištěný zdroj se nehodí ani k zalévání zeleniny.

S odstraněním škod městu zčásti pomohly dotace, zčásti olomoucké hejtmanství. „Zažádali jsme do operačního programu životního prostředí na likvidaci starých ekologických škod,“ informoval starosta Olšan Milan Elfmark. „Snažíme se Olšanům při realizaci obnovy znečištěné vody finančně pomáhat,“ doplnil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák.

Ze získaných peněz si obec nechala vypracovat studii v hodnotě dvacet milionů korun, která vymezila rozsah kontaminace a stanovila nejlepší způsob sanace. Díky ní mohli také zahájit záchranné práce. „Pouštíte tam syrovátku, a tím pádem dochází k rozkladu škodlivých uhlovodíků,“ vysvětlil starosta. Kdy dojde k samotnému odstranění ekologické zátěže, ale zatím není jasné. Obci totiž na likvidaci za stovky milionů korun chybí peníze.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)