Nová jihočeská zoo je po požáru opět v provozu

Borovany – Soukromá zoologická zahrada ve Dvorci u Borovan funguje dál. Krátce poté, co byl park uznán zoologickou zahradou, zasáhl blesk budovu s kancelářemi a ta vyhořela. Ačkoli všech 170 zvířat požár přežilo, vznikla milionová škoda. Nyní je zoo opět v provozu, majitel tvrdí, že potřebuje jedinou pomoc – hodně návštěvníků.

Od července jsou v Jihočeském kraji dvě zoologické zahrady – vedle tradiční Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou byl na zahradu „povýšen“ Park exotických zvířat nedaleko Borovan. Již 6. srpna ale v nové zoo hořelo. Požár zničil zázemí, silný výboj navíc poškodil elektrické ohradníky u lvů a tygrů. Hasiči potom dohlíželi na to, aby nebyly také ztráty na životech. „Prováděli evakuaci terárií s hady a klecí s drobnými zvířaty,“ shrnula mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Všechna zvířata nakonec vyvázla nezraněna, potíže však mají lidé, kteří zoologickou zahradu vedou. „Přišli jsme o kanceláře a zázemí, které zahrada potřebuje,“ uvedl majitel zoo Viktor Ambrož. Kromě toho nemá jeho rodina kde bydlet, musela si pronajmout byt v sousední obci.

Zoologická zahrada je ale opět v provozu, dokonce je bohatší o desetiletého jihoamerického tapíra Borise. K hlavním lákadlům borovanského Parku exotických zvířat však patří chov kočkovitých šelem.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)