Pnutí ve Varnsdorfu. Bude z Kovářské nová Matiční?

Varnsdorf – Na Šluknovsku znovu vzrůstá sociální napětí; do panelových domů v Kovářské ulici ve Varnsdorfu se před nedávnem přestěhovala zhruba čtyřicítka Romů a vedení města záhy obdrželo několik stížností od majitelů naproti stojících rodinných domů. Ti si stěžovali zejména na hluk od nových sousedů, kteří čas tráví více před svými domy než v bytech. Město reagovalo vyhláškou, která romským rodinám pobyt před domy komplikuje. Situaci se nyní snaží vyřešit sociální pracovníci.

Do zrekonstruovaných panelových domů v Kovářské ulici se Romové přestěhovali z ubytoven v centru města. Byty jim pronajímají podnikatelé, kteří je před časem odkoupili od města, a noví nájemníci oceňují zejména to, že činže v takovém bydlení je o poznání nižší než v ubytovnách, kde až dosud bydleli.

V panelových domech tak v tuto chvíli žijí pohromadě jak ostatní majitelé bytů, tak ti v podnájmu, často závislí na sociálních dávkách. Na toto soužití si zatím nikdo nestěžuje. Nespokojenost ale noví obyvatelé Kovářské ulice vyvolali u starousedlíků ze sousedících rodinných vilek. Těm vadí hluk a hlavně fakt, že jejich majetek je za současného stavu neprodejný.

V reakci na jejich stížnosti vydala radnice vyhlášku, která v lokalitě zakazuje vysedávat na zídkách, vynášet před domy židle a majitelům panelových domů znemožňuje i obnovit lavičky. „Za současného stavu jsou možným ohniskem střetu,“ vysvětluje svou motivaci starosta Varnsdorfu Martin Louka. „Chování lidí, kteří lavičky 'obydlují', v současné době bohužel znovu přináší zvýšení napětí.“

Rostoucí sociální napětí se nyní snaží tlumit sociální pracovníci. Do Varnsdorfu dojíždí i romský aktivista Kumar Vischvanathan, známý díky angažmá v případě romského ghetta v ostravském Přednádraží. Vischvanathan chce znepřátelené tábory donutit, aby spolu začaly komunikovat a nastolily nějaká pravidla. Jeho snaha přesvědčit obě strany k tomu, aby si smluvili zmocněnce pro vzájemné jednání, se ale zatím míjí účinkem.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)