Se sklízením jablek pomohou organizované skupiny

Hořenice u Jaroměře (Východní Čechy) – I stovky kilogramů jablek dokážou během dne natrhat a posbírat česáči, kteří obléhají stromy a příkopy kolem silnic. Většinou ale bez povolení majitele. Silničáři namítají, že není v jejich silách aleje uhlídat.

Tak už zase sklízejí. Třeba i desetičlenné organizované skupiny – jedni klepou, druzí sbírají a další odvážejí úlovek do výkupny. Většina silnic v Česku teď vypadá jako ta nedaleko Jaroměře. „Oni jdou klepat a my jenom sbíráme,“ uvedla sběračka Eva Kalyová.

Pan Tancoš vyráží každé ráno o půl sedmé. Za den naplní i deset šedesátikilových pytlů a vydělá si necelou tisícovku. „Je to těžká práce. Sbírání, klepání, vůbec nezbohatnete. Děláme to pro svoji potřebu, abychom přežili,“ vysvětluje Josef Tancoš.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

V Hořenicích u Jaroměře se kilo jablek vykupuje zhruba za 1,60 koruny, většina jich končí v Německu. „Kontejner byl ráno úplně prázdný, je půl druhé a už je naplněný. Teď se začne dávat do druhého a ten se naplní určitě také,“ pochvaluje si majitel výkupny Stanislav Volf.

Menší radost ze sběračů už mají zemědělci a silničáři. „Pošlapou a zničí to tady a pak řeknou: my ne, to už tady bylo,“ rozčiluje se Zdeněk Holeček z obce Žireč a Petr Valeš ze Správy silnic KHK Dvůr Králové doplnil: „Teď se tohle vůbec nehlídá, ani se to nedá stíhat. Oni nahlásí, že si vezmou 20 kilo, ale vezmou si půl tuny!“

K moštování se ale tato jablka nehodí, používají se hlavně při výrobě šamponů a mýdel.