Hanácká republika má přilákat více turistů

Olomouc - V Olomouci na Svatém kopečku vznikla Hanácká republika. Má vlastní mince, prezidenta, ministry i celní úřad. Rodáci z tohoto poutního místa tak chtějí do regionu přitáhnout více turistů. Inspirovali se přitom už existujícím Valašským královstvím a republikou Kraví hora. Město Olomouc jejich aktivitu vítá.

Hanácká republika má od začátku roku stále více náležitostí státu, co jí ale v posledních letech ubývá, jsou turisté. Nadšenci chtějí propagovat zejména staré kramářské boudy. Z jednoho ze svatokopeckých krámků pochází i prezident Hanácké republiky. 

  • Hanácká mince zdroj: ČT24
  • Magnetka a otvírák zdroj: ČT24

Malé krámky jsou doslova nalepené na bazilice, která letos slaví 380 let od svého vzniku. I krámky se chlubí dlouhou tradicí – suvenýry se v nich prodávají už tři sta let a některé rodiny v nich žijí po několik generací. Jenže turisté je často úplně míjejí. I před bazilikou je přes den mrtvo. „Lidi jdou spíš do zoo a na baziliku a krámky už jim nezbývá, tak se snažíme oživit ruch takovou recesí,“ říká generální ředitel Celního úřadu Libor Kamínek. Ministři z Hané se netají tím, že se inspirovali Valašským královstvím nebo jihomoravskou republikou Kraví hora. Oběma totiž recese přinesla ovoce.

Celý projekt vzniká doslova na koleni, hanáčtí patrioti ale chtějí dát svým recesistickým aktivitám punc formálnosti – do konce roku chtějí založit občanské sdružení a plánují spolupracovat s městem i krajem.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)