Letní provoz lanovky se v Deštném líbil, bude i příští rok

Deštné v Orlických horách (Rychnovsko) – Zkušební letní provoz lanovky v Deštném v Orlických horách byl podle provozovatelů úspěšný. Dráha tak bude v provozu i příští léto. Aby si vydělala na provoz, vzniknou v okolí nové turistické atrakce, plánuje deštenský skiareál, jemuž lanovka patří.

Ještě loni byla sedačková lanovka z Deštného v Orlických horách na Studený vrch v provozu pouze v zimě a zpočátku jara během lyžařské sezony. Když sníh nebyl, stála. Letos se její provozovatel rozhodl na zkoušku ji pustit také v červenci a srpnu. Jezdila čtyři dny v týdnu.

Ačkoli si na sebe zkušební letní provoz nevydělal, je deštenský skiareál s výsledkem spokojen a plánuje pustit lanovku i příští léto. Podle Petra Prouzy z lyžařského areálu se průměrně lanovkou svezlo 70 lidí denně, rekord však byl 200 lidí za den. „V srpnu byl zájem slabší, ale letní provoz se nám osvědčil,“ shrnul Prouza. Provozovatel doufá, že se mu příští léto podaří přilákat ještě více zákazníků, aby se už provoz vyplatil. „Chceme rozšířit nabídku služeb, která by přilákala další zájemce, například o půjčování tříkolek či vybudování tratě pro sjezd na horských kolech,“ plánuje Prouza.

Lanovka je v Deštném od roku 2006. Jedná se o dvousedačkovou dráhu, kterou skiareál zakoupil jako použitou z Alp. Její šikmá délka je přibližně 900 metrů. Jedno svezení v létě stálo 80 korun.