Auto vjelo před Pendolino, koridor Praha–Brno/Ostrava hodinu stál

Chvaletice (Pardubicko) – Na nejvytíženější železniční trati v zemi se na hodinu zastavila doprava. Před projíždějící Pendolino vjelo dopoledne na přejezd ve Chvaleticích na Pardubicku osobní auto. Ačkoli při nehodě nebyl nikdo zraněn, musel být na obou kolejích železnice spojující Prahu s Brnem i Ostravou zastaven provoz. Po jedenácté hodině byla otevřena jedna kolej. Před jednou odpoledne už byly v provozu obě koleje.

Po desáté hodině dopoledne narazil vlak na lince SC Pendolino z Ostravy do Prahy do auta, které se objevilo na přejezdu ve Chvaleticích. Podle policejní mluvčí Evy Maturové zřejmě řidič po zvednutí závor nepočkal, než přestanou svítit výstražná světla. „Vjel na železniční přejezd ve chvíli, kdy se závory teprve zvedaly. Ty však začaly znovu klesat a zůstal mezi nimi uvězněn ve chvíli, kdy projíždělo Pendolino,“ přiblížila mluvčí chvíle před nehodou. Vlak narazil do zadní části auta, jehož posádka tak vyvázla nezraněna.

Vlaky kvůli havárii nejezdily v úseku Záboří nad Labem–Řečany nad Labem. Výluka ještě neskončila, zhruba hodinu po nehodě byla otevřena jedna kolej. Druhá byla podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala otevřena ve 12:45. Hmotná škoda činí podle inspektorů 65 tisíc korun, z toho 5 tisíc na vlaku, 40 tisíc na autě a 20 tisíc na poškozené závoře.

Nehoda měla nejvážnější následky pro spoje mířící z Prahy na Olomouc a Ostravu, popř. Přerov nebo Vsetín. Dopolední rychlík Bečva, který jezdí z Horní Lidče do Prahy, nabral zpoždění téměř hodinu a půl. Některé vlaky spojující Prahu s Brnem železniční správa odklonila na trať přes Havlíčkův Brod.