Do řeky v Nezamyslicích unikla neznámá látka, zabila desítky ryb

Nezamyslice (Prostějovsko) – Desítky mrtvých ryb plavaly dopoledne v řece Haná v Nezamyslicích na Prostějovsku. Do vody unikla neznámá látka, nejspíš dusičnatého charakteru. Známý zatím není ani její původ. Po něm pátrají hasiči z Olomouckého kraje s pomocí kolegů ze Zlínského a Jihomoravského kraje. Podle předběžných informací však původ znečištění bude nejspíš v lokalitě obcí Rybníček a Hoštice-Heroltice v Jihomoravském kraji.

Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové se rozšířila škodlivá látka po velké části toku Hané. „Úhyn ryb nastal v úseku od Ivanovic na Hané po Vyškov, kolem Nezamyslic jich bylo hodně,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Mezi rybami, které látka zahubila, jsou zejména kapři a cejni.

Hasiči se o úniku do Hané dozvěděli až dvě hodiny poté, co si ho povšimli nezamysličtí obyvatelé. "Podle místních lidí byla již zhruba kolem 9:00 na toku patrná šedá skvrna. Hasiči na ni ale po příjezdu na místo již nenarazili.

Při předběžných rozborech vody našli odborníci větší množství dusičnanů, zatím ale nezměřili další látky. „Víme, že ryby neuhynuly nedostatkem kyslíku, další varianty se musí prošetřit. Nabízí se jich víc, například ze zemědělství, nebo tam někdo mohl chemikálii vypustit,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Zatím ani není jasné, zda šlo o jednorázový únik. „Nyní na místě sbíráme vzorky vody a uhynulých živočichů,“ popsal práci hasičů Haid.

K úniku neznámé látky vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji také například v srpnu v Dluhonicích na Přerovsku. V Bečvě se tam objevila černá mazlavá látka. Směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv do toku pronikla na začátku července ze zemědělského družstva v Seničce do řeky Blaty. Závadná látka postupovala řekou a znečistila tok od místa havárie až po ústí do řeky Moravy, zasaženo bylo přes 20 kilometrů. Uhynulo množství ryb a dalších vodních organismů. Úplná obnova ekosystému v řece Blatě podle biologa Petra Loyky potrvá několik let.

Telefonát Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)