Zadluženým Pramenům chce pomoct kraj i ministerstvo financí

Karlovy Vary - Karlovarský kraj chce pomoci zadlužené obci Prameny na Chebsku a hodlá odkoupit jistinu dluhu, který má obec vůči Pozemkovému fondu České republiky. Fond je jedním z největších věřitelů obce, která dluží asi 90 milionů korun, a představuje tak nejzadluženější obec v ČR. Bez pomoci by se z dluhů patrně nikdy sama nedostala. Pokud by se kraji podařilo dohodu s fondem uzavřít, mohla by se obec zbavit dluhu ve výši 17 milionů korun. Pomoc nabízí i ministerstvo financí.

Ministerstvo financí slíbilo obci po volbách pomoc i formou půjčky. Prameny mu původně dlužily jen 650 tisíc korun, teď se ale jedná o miliony. Krajská rada pověřila hejtmana Josefa Novotného (ČSSD), aby s fondem a obcí o dosažení dohody jednal.

Podle ředitele krajského úřadu Karlovarského kraje Romana Rokůska by kraj mohl obci pomoci odkoupením jistiny dluhu, která je přes 646 000 korun, za 80 procent její hodnoty, tedy 500 000 korun. Pozemkový fond by následně mohl úroky, 17 milionů Kč, z dluhu obci odpustit.

Pozemkový fond se vstřícně netváří

Pozemkový fond se ovšem zatím příliš vstřícně netváří. A podle vyjádření mluvčí fondu Moniky Machtové je povinen přistupovat k obci Prameny standardním způsobem jako k ostatním dlužníkům fondu. „Vzhledem k tomu, že Pozemkový fond dosud nikdy nepostupoval pohledávku za obcí, bylo by nezbytné nejprve provést analýzu možnosti takového postupu,“ řekla s tím, že bude fond nadále pokračovat ve vymáhání pohledávky.  

Podle hejtmanova náměstka Petra Navrátila bude navíc potřeba dohody s dalšími věřiteli, například takové, aby se spokojili se zaplacením jistiny dluhů a úroků se vzdali. „Jednáme se všemi věřiteli obce Prameny a snažíme se s nimi domluvit splátky,“ informoval Rokůsek. Obec a kraj spolu úzce spolupracují na řešení dluhů Pramenů. „Obci jsme poskytli právníka, který spolu se starostkou s věřiteli jedná,“ dodal.

Pomocnou ruku podalo ministerstvo financí

Starostka Michala Málková věří, že se do konce roku podaří sejít se všemi věřiteli. „Naše vize je zaplatit věřitelům jistinu, co jim náleží, s tím, že bychom chtěli po nich odpuštění úroků,“ uvedla. Na pokrytí základních dluhů je podle starostky potřeba asi 30 milionů korun.

Peníze radnici nabídlo ministerstvo financí jako bezúročnou půjčku. „Za podmínky, že dojde k dohodě mezi obcí a věřiteli, je prostor pro poskytnutí návratné finanční výpomoci této obci,“ doplnil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Prameny se zadlužily, když před lety investovaly do vrtů a přípravy stáčírny minerální vody. Obec se 150 obyvateli se pak propadala do dluhové spirály a nakonec přišla v dražbách téměř o všechen majetek včetně radnice. Když se letos, po dvou letech marného vyhlašování voleb, podařilo konečně sestavit zastupitelstvo, dluh dosáhl už 92 milionů korun.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)