Primátor Plzně chce k „obchoďáku“ na Americké vypsat referendum

Plzeň - Primátor Plzně Martin Baxa (ODS) předloží ve čtvrtek zastupitelům návrh na vyhlášení místního referenda ke stavbě obchodního komplexu Corso Americká v centru Plzně. Návrh počítá s tím, že referendum proběhne souběžně s krajskými volbami 12. a 13. října, jak navrhli aktivisté. Proti stavbě nasbírali přes 17 000 podpisů dospělých Plzeňanů, tedy výrazně více než potřebných deset procent voličů.

Primátora podle mluvčí plzeňské radnice Zdeňky Kubalové k rozhodnutí vedl fakt, že se významná část občanů chce k výstavbě obchodního centra Corso Americká za 2,5 miliardy korun vyjádřit formou referenda. Objekt s obchodními plochami a prostorem pro volnočasové aktivity má vzniknout na místě zbouraného Domu kultury Inwest (tzv. domu hrůzy u Radbuzy).

Kritici projektu tvrdí, že obrovský obchodní komplex v těsné blízkosti již existujícího nákupního domu Tesco (někdejší Prior) do města nepatří a varují před tím, že do středu Plzně přitáhne dopravu a zhorší životní prostředí. Proti se vyslovili i někteří architekti, podle nichž masivní stavba centru uškodí. Urbanisté tvrdí, že může také vylidnit náměstí a okolní ulice.

Podle mluvčí Kubalové se primátor seznámil se skutečnostmi, z nichž plyne, že vyhlášení referenda z podnětu přípravného výboru „se jeví jako problematické“. „Nechce, aby došlo k situaci, kdy ho nebude možné vypsat na základě návrhu přípravného výboru nebo bude toto vypsání právně pochybné, a proto navrhuje vypsání referenda zastupitelstvem,“ uvedla.

Primátor ještě dnes předstoupí před členy rady města a koaliční zastupitele s tím, že na čtvrtečním jednání zastupitelstva předloží návrh usnesení na vyhlášení místního referenda ke stavbě CORSO Americká, a to v termínu krajských voleb. Podle zmocněnce aktivistů Martina Marka to sníží náklady plebiscitu na pětinu, tedy asi na 1,2 milionu korun, a zajistí potřebnou zákonnou účast alespoň 35 procent voličů.