Bosch v Budějovicích vytvoří nová pracovní místa

České Budějovice - Společnost Bosch v Českých Budějovicích otevřela novou výrobní halu pro čtyři sta lidí. Zaměstnává hlavně vysokoškolsky vzdělané techniky a inženýry. Rozšiřuje se i centrum pro testování nových výrobků a vývoj. Dvousetmilionová investice přinesla do regionu nejvíc pracovních míst za poslední roky. Nové výrobní linky halu zaplní do několika týdnů. Centrum pro testování a vývoj by mělo být plně v provozu příští rok.

Nová výrobní linka o rozloze devíti tisíc metrů čtverečních je jediné podobně specializované pracoviště v regionu. V rámci firem dodávajících pro automobilový průmysl patří k jedněm z nejvýznamnějších. „Plní roli oddělení vývoje nejen pro naše výrobky a náš závod, ale dostává zakázky v podstatě z celého světa,“ dodal jednatel společnosti Bosch Milan Šlachta.

Vzdělaní lidé zůstavají ve velkých městech

Kvalifikované pozice ale není jednoduché zaplnit. Takto zaměřená vysoká škola na jihu Čech chybí a lidé s potřebným vzděláním často zůstávají spíš ve větších městech. „Dlouhodobě v Jihočeském kraji zaznamenáváme nedostatek strojírenských profesí. Je problém v takovém rozsahu uspokojit poptávku firmy,“ potvrdil Vladimír Brablec z Úřadu práce České Budějovice.

Společnost se pro kvalifikovanou sílu pak musí obracet do vzdálenějších míst. „Sháníme zaměstnance po celé republice, dokonce i v zahraničí,“ uvedl Šlachta. Právě proto patří podpora strojního průmyslu k prioritám kraje. Velké výrobní podniky tu úzce spolupracují se středními školami a mají vlastní učňovská střediska.

Reportáž Veroniky Kubátové (zdroj: ČT24)