Kamiony mířící do Rakouska zatěžují jihočeská města

Slavonice - Lidé ve Slavonicích a okolí si stěžují na kamionovou dopravu. Podle místních počet těžkých nákladních aut výrazně stoupl poté, co krajský úřad povolil jejich průjezd přes tamní hraniční přechod. Původně mělo jít přitom jen o jednoroční zkušební provoz. Letos už kamiony jezdí přes Slavonice do Rakouska třetí rok.

Stovky slavonických obyvatel protestovaly proti otevření hraničního přechodu pro kamiony už před třemi lety. Teď se jejich vlna odporu zvedá znovu. Poslední kapkou pro ně byla srpnová nehoda, při které zemřel motorkář. Srazil ho kamion při objíždění, na které neměl dost místa. 13 kilometrů dlouhá silnice mezi Dačicemi a Slavonicemi je totiž klikatá, úzká a téměř nemá krajnice. 

Kromě nebezpečí na silnicích vadí místním také zvýšená hlučnost a prašnost. „Tady je spousta trhlin, které vznikají vibrací. Celý dům se otřásá, nemůžeme mít otevřená okna v žádném případě, protože hluk je abnormální, ohromným způsobem se zvýšila i prašnost,“ říká Miloslav Konečný, obyvatel Slavonic. Kamiony ale vadí i lidem z dalších obcí kolem silnice. Na situaci si však bohužel budou asi muset zvyknout.

Hraniční přechod pro kamiony se nezavře

„My jsme zadali sledování intenzity dopravního zatížení komunikace před zavedením zkušebního provozu a po něm. Potvrdilo se nám, že ta intenzita nějakým zásadním způsobem nenarostla,“ uvedl Václav Král, radní Jihočeského kraje. Otevření hraničního přechodu pro kamiony je navzdory stížnostem místních proto už definitivní.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)