Pašeráci převážejí přes polské hranice léky na pervitin

Hradec Králové – Na česko-polském pomezí v Královéhradeckém kraji se množí počet případů pašeráctví léků. Zatímco v roce 2010 celníci zabavili bezmála šestnáct tisíc ilegálně převážených tablet, loni jich bylo už pětačtyřicet tisíc. Ve většině případů jde o medikamenty s obsahem pseudoefedrinu, které se používají k vaření pervitinu. V Polsku jsou totiž levnější než v České republice.

Léky jsou schované pod oblečením, v taškách nebo potravinových obalech a pašeráci jsou stále důmyslnější. O tom svědčí aktuální případ z Orlickoústecka, kdy celníci při namátkové kontrole osobního auta objevili na těle mladé ženy 1 066 tablet.

„Žena je měla vyloupané do igelitových sáčků a uvázané k podprsence,“ dodává mluvčí celního ředitelství v Hradci Králové Jitka Fajstavrová. Impulzem k důsledné prohlídce se přitom stala jediná tableta na podlaze pod koberečkem.

Podobných případů přitom stále přibývá; zatímco v roce 2010 celníci zabavili 15 928 tablet, vloni už jich bylo o téměř třicet tisíc víc (45 767) a podobně vysoká čísla vykazují i dosavadní letošní kontroly. Jen během dvou prázdninových měsíců jich zadrželi šest tisíc.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)