Spaní na stromech je romantické

Jihlava - Jak se dá bydlet v korunách stromů, ukazovali dětem ve středisku Doubravka u Chotěboře specialisti na lanové aktivity. Stavbou domečků zavěšených mezi větvemi ve výšce až deset metrů vyvrcholil na Vysočině kurz pro lidi pracující s mládeží.

Vytáhnout spolužáka na laně do koruny stromu do výšky asi sedmi metrů vyžaduje náležitou spolupráci. Pro děti z chotěbořské základní školy jsou lanové aktivity netradičním vstupem do nového školního roku. Baví se a zároveň se učí angličtinu. „Nejvíce se mi líbilo, když jsme lezli do koruny stromu,“ svěřuje se jedno z dětí.  

Program připravili na závěr svého desetidenního pobytu účastníci kurzu pro instruktory lanových aktivit. Je jich dvacet, přijeli ze šesti zemí a za peníze Evropské unie se od specialistů učí zážitkovou pedagogiku a využití lanových aktivit v praxi. „Je důležité, aby ti lidé byli schopní po svém návratu do svých domovských organizací dělat zážitkové programy. Specialitou a vrcholem kurzu bylo to, že jsme je naučili vázat dřevěné stavby,“ říká hlavní vedoucí Lanového centra PROUD v brněnských Lužánkách Lukáš Sedliský.  

V jednom ze čtyř dřevěných domků v korunách stromů se děti také učily vázat uzly. Mezi kmeny stromů vyrostly celkem čtyři příbytky, ve kterých instruktoři také běžně nocují. „Je to nádherné spaní vysoko v korunách stromů, vysoko nad zemí, má to prostě svoji hloubku a romantiku,“ uvádí Lukáš Sedliský. „My jsme posunuli hranice toho, co umíme a co děláme, ještě o kus dál,“ uzavírá instruktor lanových technik Roman Bohovic.   

Projekt chtějí instruktoři v příštím roce zopakovat v ještě větším měřítku.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)