Firemní školkou se může nyní chlubit i Všeobecná fakultní nemocnice

Praha - Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze zřídila školku pro děti zaměstnanců, hlavně zdravotních sester. Školka, která přivítá první děti od příštího týdne, je otevřená podle pracovní doby zaměstnanců nemocnice. Celkový rozpočet projektu přesahuje 7,2 mil. Kč a z vlastních zdrojů hradí Všeobecná fakultní nemocnice v Praze přes 2,3 mil. Kč. Rozsáhlá stavební rekonstrukce je hrazena mimo projekt OPPA pouze z rozpočtu VFN. Podpora z Evropského sociálního fondu  prostřednictvím OPPA je určena na vybavení školky a zajištění jejího provozu po dobu 27 měsíců. Firemních školek v Česku přibývá, příští rok se ji chystá zřídit třeba Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy.

„Hlavním cílem projektu je umožnit zaměstnancům VFN v Praze, kteří chtějí být zaměstnáni při rodičovské dovolené nebo se vracejí z rodičovské dovolené zpět do zaměstnání, maximálně sladit jejich soukromý a pracovní život, a umožnit tak osobám dlouhodobě pečujícím o závislého člena rodiny jednodušší návrat na pracovní trh,“ uvedla šéfka nemocnice Dana Jurásková.

Školka v klidném areálu nemocnice u Kateřinské zahrady má kapacitu 24 dětí, ředitelka Zuzana Janoušková ale počítá, že ji bude moci využívat až dvojnásobný počet rodin. Otevírací doba je totiž od půl šesté ráno do půl osmé večer, děti se tak budou ve školce během dne střídat podle směn zaměstnanců. Přednost při přijímání do školky mají děti zdravotních sester, pokud zbude místo, mohou být ve školce umisťovány i děti ostatních zaměstnanců nemocnice.

Kvůli takzvanému babyboomu a s tím souvisejícímu nedostatku míst ve školkách se do zřizování vlastních zařízení pro děti zaměstnanců pouští stále více firem a institucí. Od září například vznikla nová školka pro děti úředníků přímo v budově Jihomoravského krajského úřadu. Od března příštího roku by se měla u Botanické zahrady na pražském Albertově otevřít školička určená dětem pedagogů a vědců Přírodovědecké fakulty UK.

Podle statistik sdružení Firemní školky vzrostl letos od ledna do srpna počet firemních školek o 52 procent. Kvůli sjednocení výše rodičovského příspěvku bez ohledu na čas strávený s dítětem doma se totiž podle expertů vracejí ženy po mateřské dovolené o rok až dva dříve do práce.

Školky předloni odmítly každé čtvrté dítě

Podle České školní inspekce odmítly školky v předminulém školním roce každé čtvrté dítě, počet zamítnutých žádostí vzrostl o třetinu. Kapacita školek je vytížena téměř na 92 procent.

Firemní školky navíc mohou dostávat od státu až 3 000 korun na dítě, musí ale splnit určité hygienické a pedagogické normy. Další variantou jsou soukromá zařízení, ta jsou ale výrazně dražší než klasické školky.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)