V Jihlavě léčí nehojící se ránu mušími larvami

Jihlava - Neobvyklou léčebnou metodu zvolili lékaři jihlavské nemocnice u pětasedmdesátileté pacientky, které se kvůli cukrovce delší dobu nehojí rána na levé noze. Do zaníceného chodidla jí nasadili larvy mouchy bzučivky zelené, které by měly za čtyři dny v ráně odstranit odumřelou tkáň, a pacientku tak zbavit infekce.

„Larvy svými enzymy natravují mrtvou tkáň a následně ji pojídají,“ informoval ošetřující lékař Radovan Čech, který takzvanou larvoterapii v nemocnici provádí už několik let. Larvy v ráně všechnu mrtvou tkáň vždy spolehlivě spotřebují, každý případ však lékař musí posoudit zvlášť.

Larvy se podle něj také nehodí na každou hnisavou a nehojící se ránu. „Pokud je nekróz velké množství, nebylo by to efektivní. Vždy je nutné propojit několik metod,“ řekl Čech. K živým tkáním jsou larvy šetrné, proto lékaři volí tuto metodu v případě, kdy je na spodině defektu orgán nebo struktura, která by neměla být poškozena.

Okusování tkáně larvami podle lékaře nebolí, pacient cítí jen jemné šimrání. Čím jsou larvy větší (během čtyř dní narostou ze 2 milimetrů do velikosti jednoho centimetru), tím více je jejich činnost znát. Když larvy vyrostou, chtějí se z rány dostat ven.

„Asi největší šok pak pro pacienta je, když jim z pod obvazu lezou červi. My potom přijdeme a vyndáme je. V tu chvíli jsou totiž najezené. Larvoterapii používáme zhruba desetkrát za rok, je to specifická léčba,“ dodal Čec s tím, že další podobnou alternativní metodou je také léčba mořskými řasami. „Ty jsou napuštěné stříbrem, které má antiseptické účinky, zabíjí bakterie,“ vysvětlil.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)