Obchodníci se sluncem na falešných panelech vydělali miliardy

České Budějovice - Dva podnikatelé podle jihočeské policie získali při obchodech s falešnými solárními panely podvodem 121 milionů korun, a během osmnácti měsíců tak poškodili 22 firem. Navíc dvojice zadlužila společnost, která je s pohledávkami 180 milionů korun v insolvenčním řízení. Oběma mužům nyní hrozí až desetileté tresty.

Třiačtyřicetiletý muž z Prahy a jeho o dva roky mladší komplic z Frýdeckomístecka podle policie nakupovali v cizině méně kvalitní solární panely. V Česku je pak vydávali za značkové a kvalitní výrobky. „Vyráběli si padělky originálních štítků zboží a tyto na levné fotovoltaické panely nalepovali. Panely pak zákazníkům dodávali a účtovali jako nejlepší kvalitu,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Podle něj dvojice zákazníky podváděla dvakrát. Na padělaných štítcích o kvalitě a výkonu panelů muži nadhodnocovali nominální výkon panelů. „Zákazník, který si z takovýchto panelů sestavil koncové zařízení jako například fotovoltaickou elektrárnu, očekával garantovaný výkon a tím i kalkulovaný zisk, kterého však s panely od podvodníků těžko dosáhne,“ uvedl mluvčí.

Dvojice podle vyšetřování poškodila firmy v Praze, Brně, Českých Budějovicích nebo Bechyni na Táborsku. Jedné českobudějovické společnosti měli podnikatelé dodat 45 000 falešných panelů a způsobit jí tak škodu 48 milionů korun.